Petteri Muukkonen (email)

Bröderna von Wrights bortglömda växtbilder hittades

Muukkonen P. (2019). Bröderna von Wrights bortglömda växtbilder hittades. Metsätieteen aikakauskirja vuosikerta 2019 artikkeli 10227. https://doi.org/10.14214/ma.10227

Tekijä
  • Muukkonen, Helsingin yliopisto, Geotieteiden ja maantieteen osasto, Helsinki Sähköposti petteri.muukkonen@helsinki.fi (sähköposti)

Vastaanotettu 12.8.2019 Hyväksytty 21.8.2019 Julkaistu 27.8.2019

Katselukerrat 1725

Saatavilla https://doi.org/10.14214/ma.10227 | Lataa PDF

Creative Commons License full-model-article10227
Bertil Nordenstam (utg.) (2017). Bröderna von Wrights växter. Svenska litteratursällskapet i Finland. 151 s. ISBN 978-951-583-371-6.  

Om man tänker på den finska nationalromantiken, skogsmiljön och naturen tillsammans under 1800-talet, tänker man först på berömda bilder om nordiska växter och djur målade av de finlandssvenska bröderna von Wright. De är klassiker och de representerar tidens typiska, realistiska stil. Konstnärsbröderna von Wright är berömda för sina naturmålningar och djurbilder, speciellt fågelbilder. Förutom andra konstverk målade konstnärsbröderna Magnus, Wilhelm och Ferdinand von Wright totalt 60 akvareller om svenska växter. Mellan åren 1837–1843 fick bröderna ett uppdrag att måla planschverk för en fortsättning på verket Svensk Botanik ‒ den berömda botaniska boken vid den tiden. Men sedan 1849 har de originella bilderna varit försvunna och bortglömda i Naturhistoriska riksmuseets herbarium i Stockholm. Bilderna återfanns av svensk Bertil Nordenstam ungefär bara för 25 år sedan. De saknades i över hundra år. Till sist år 2017 har Nordenstam publicerat dessa försvunna bilder med hjälp av Svenska litteratursällskapet i Finland. Största delen av bilderna presenteras för första gången. I denna bok har man totalt 57 försvunna växtbilder. Tre bilder saknas fortfarande. Man vet inte vilka växtarter som saknas. Deras öde är fortfarande en hemlighet. I boken finns också två bilder målade av C.O. Cardon för fullständighetens skull. Boken innehåller även skogsarter som bland annat starrväxter gråstarr (harmaasara på finska), vispstarr (sormisara), trådstarr (jouhisara), norrlandsstarr (vesisara). Men boken innehåller mest olika nordiska strandsväxter, ängsarter och även växtarter hittas i bergstrakter nära skogsgränsen.

De upphittade växtbilderna är färgfulla och otroligt detaljrika. Det är inte överraskande att bröderna använde bara färska levande växter. Bilderna är oförmodat skarpa och noggrant gjorda. Boken innehåller även korta växtbeskrivningar skrivna av Nordenstam. Han förklarar nomenklaturens historia och berättar om typiska växtplatser. Men den viktigaste saken i den här boken är att publicera bröderna von Wrights glömda konstverk.

Den här boken lämpar sig väl för entusiaster av vackra och gammalmodiga växtbilder, för vänner av växtböckers historia eller för vänner av konstverk av bröderna von Wright. Naturligtvis kan denna bok inte användas som en typisk växtbok ute i naturen eller i fältet. Boken funkar bra som konstsamling och den lyfter fram en försvunnen del av finsk konsthistoria. Den belyser en liten del av bröderna von Wrights karriärer och produktion.


Rekisteröidy
Click this link to register to Metsätieteen aikakauskirja.
Kirjaudu sisään
Jos olet rekisteröitynyt käyttäjä, kirjaudu sisään tallentaaksesi valitsemasi artikkelit myöhempää käyttöä varten.
Ilmoitukset päivityksistä
Kirjautumalla saat tiedotteet uudesta julkaisusta
Valitsemasi artikkelit
Hakutulokset